Solenergi i Masanga: solcelleanlæg færdiggøres

solcelleDet syder med energi i Masanga for tiden. Der bliver taget nogle store skridt imod et hospital med en velfungerende infrastruktur og forbedret hygiejne-niveau. Der bankes, skrues og graves over det hele, og snart blander solcelle teamet sig i støjen.

Jeg er tilbage i Masanga for at færdiggøre konstruktionen af solcelleprojektet, efter det blev sat på pause i august da ebola epidemien kom for tæt på Masanga. 100 solcellepaneler og en stor batteripark står klar i vores lagerbygning og en udvidelse på 50 paneler samt en fordobling af batterikapaciteten doneret af ADRA er snart på vej fra Danmark. Italienerne ved Bumbuna Dam i det nordlige Sierra Leone har generøst doneret det store kabel der skal lede strømmen ud til hospitalet. Hvis alt går som planlagt (med TIA ”this is africa” i mente naturligvis) står anlægget færdigt i starten af maj, og kan levere strøm til hospitalet 24 timer i døgnet.

Jeg er lidt bekymret for at metalstolperne, der skal bære solcellerne, ruster for hurtigt. De er behandlet med Sierra Leonsk antirust-maling og har alligevel fået en del rust angreb siden august. Jeg håber en grundig nedslibning og genmaling kan fikse det, men overvejer at få fat i noget importeret maling i stedet.

Vi har i dag haft besøg af teknikkere fra Technische Hilfe Werke fra tyskland, der tilbyder assistance til forskellige tekniske projekter i SL. Elektrikeren og jeg fik en god snak om tilkoblingen af solcellerne, og grinte lidt af Masangas elnet, der efterhånden har lidt for meget til fælles med min farmors strikketøj. Der ligger et par gode frivillig projekter der og venter.

Da batterierne ikke tåler varme særlig godt, tester jeg samtidig som en del af solcelle projektet en semi-passiv kølemetode til bygninger. Ved hjælp af en lille blæser bliver kølig luft blæst ind i huset via lange rør nedgravet i en dybde hvor jorden er betydeligt køligere end luften omkring huset. Det modsatte af jordvarme kan sige. Det bliver spændende at se om det virker.

Nyd kulden derhjemme. Hernede syder vi i varmen. Hvorfor er der aldrig noget skygge der hvor man sætter solceller op?

solcelle
Scroll to Top