Støtte fra Heineken Africa Foundation på 150 000 Euro

Af Jurre Van Kesteren, frit oversat af Susanne Haas

Med næsten 300 sygeplejerskestuderende på Tonkolili District College of Health Science (TDCoHS) er Masanga hospitalet vokset til en fuldt fungerende sundhedsfacilitet med fokus på kapacitetsopbygning for Sierra Leones sundhedssektor. Dette er yderligere styrket gennem vores samarbejde med CapaCare og etableringen af et høj-kvalitets kirurgisk træningsprogram for læger og Community Health Officers på Masanga Hospital. Endvidere har vi på Masanga forpligtet os til at opgradere laboratoriet som et første skridt på vej til at kunne tilbyde uddannelse af National Laboratory Technicians (laboranter) i samarbejde med undervisnings- og sundhedsministeriet.

Nødvendigheden af at tilføje muligheden for uddannelse af laboranter på TDCoHS fremgår tydeligt i strategiplanen (2010-2015) for den sierraleonske sundhedssektor. Allerede før Ebola udbruddet i 2014-2015, var dét at kunne tilbyde kvalificerede sundhedsydelser en udfordring for Sierra Leone, der stadig befandt sig i en efterkrigstilstand. I den omfattende rapport (National Health Sector Strategic Plan) hedder det at:

Den eksisterende og utilstrækkelige nationale laboratorie-standard har utilstrækkeligt uddannet personale, er utilstrækkeligt udstyret og har intet system for kvalitetssikring af udførte tests, hvilket forværres af manglen på et nationalt reference-laboratorium (serum institut). Med det utal af nødsituationer og katastrofer, dette land står over for fra tid til anden, er der ligeledes brug for en funktionel blodtransfusionsservice, der løbende samler, tester og opbevarer tilstrækkelig blod.

Lab 1Tilgængeligheden af tilstrækkeligt uddannet medicinsk- og administrativt personale er en vigtig forudsætning for levering af grundlæggende sundhedsydelser. Man oplever dog i Sierra Leone lige nu en større krise, da der allerede er et uforholdsmæssigt stort pres på det eksisterende, hårdt belastede sundhedssystem, hvor personalemangel på mellem 40-100% er en del af den kliniske (og parakliniske) hverdag. For laboranter er der en landsdækkende mangel på 91% og man mangler akut 136 laboranter for at dække det helt basale behov. Ifølge samme rapport, er der kun to fuldt kvalificerede laboranter i Tonkolili distriktet, som servicerer en befolkning på 440.000 mennesker. Den ene af de to er vores egen Maxwell.

Fra november 2015 er Masanga Hospital Rehabilitation Project og Heineken Africa Foundation gået sammen om at sætte tre indbyrdes forbundne og skræddersyede projekter op i Masanga regi for at imødekomme disse behov. Med støtte fra Heineken Africa Foundation vil MHRP iværksætte følgende tiltag:

Lab 2

  1. Styrkelse af Laboratorium: Rehabilitere og opgradere laboratoriet på Masanga Hospital.
  2. Sikre forsyningskæden til hospitalet: Støtte til større mængder medicin og laboratorie leverancer.
  3. Kapacitetsopbygning: Yde økonomisk støtte til at efteruddanne to laboratorieansatte; en laborant og en farmaceut.
Scroll to Top